Приказчици

Приказчици

Заглавие: „Приказчици“.
Автор: Весела Фламбурари
Художник на корицата: Радостина Нейкова
Издателство: ИК“Проф. Петко Венедиков“
Жанр: Детска литература
Корична цена: 5.00 лева
Меки корици
Брой страници: 46
Дата на издаване: 01. 2006 година
ISBN-10: 954-9870-29-4; ISBN-13: 978-954-9870-29-9

Заглавие: „Приказчици, приказчици“.
Автор: Весела Фламбурари
Художник на корицата: Радостина Нейкова
Издателство: ИК“Проф. Петко Венедиков“
Жанр: Детска литература
Корична цена: 6.50 лева
Меки корици
Брой страници: 46
Дата на издаване: 01. 2010 година
ISBN: 978-954-9870-44-2

а) „Прекрасни истории за малки и големи.“ – Диана, блогер.
б) „Симпатични малки приказчици, точно каквито са малките котета“ – Ангел Петров, блогър.
в) „Е, добре, бъдещи читателю, слушай сега, какво ти предстои. Пред теб е една изключително тънка книжка с двадесет приказчици. Те са къси, кратки, лапаш ги като топли курабийки. И точно като при курабийките, след като си глътнал една, усещаш, че тя ти е отворила апетит за следващата.
Положителни страни: Не я зарязваш до средата и на следващия ден не се чудиш докъде беше стигнал и какво се беше случило до там. Лесно я запомняш. Лесно може да я разкажеш след време и на своето дете. Не я объркваш с до болка познатите приказки, с които израстват всички деца, защото Весела Фламбурари не е почитател на котараци в чизми и магарета, които плюят жълтици. Не! Долу класиката, да живее фа диезът! Да пребъде кракът на старата маса, който мечтае да се прочуе. Да посрещнем с ръкопляскания късия път, трилистната детелина и мъдрия лалугер. Да се вгледаме в паячетата и да не се заблуждаваме, че всички те са много трудолюбиви. Да се замислим за съдбата на старите олющени хотелчета, за мисията на щъркелите и проблемите, които имат къщите, обитавани от духове.
Отрицателни страни: Всеки, който прочете приказчиците на Фламбурари, неминуемо ще стигне до извода, че тя има битове проблеми вкъщи: навярно покривът тече и се нуждае от ремонт, мебелите й – от спешна подмяна, има нужда от фирма за почистване на паяжини и какво ли още не… Но:
Още положителни страни:
Твърде ободряващ е фактът, че вместо това да я потисне, я е подтикнало да съчинява и да превръща проблемите в изящни приказчици.
Ето на тази мисъл ме наведе книгата: Не мрънкайте, не се паникьосвайте, , не се поддавайте на униние пред неудачите, които ни се изсипват всекидневно. Превърнете ги, ако имате таланта на Фламбурари, в занимателни истории и забавлявайте другите с тях. Толкова е вълнуващо и здравословно това, че дори художничката Радостина Нейкова се е подала, заразила и е изпълнила книгата с толкова изразителни илюстрации, които правят необичайните герои съвсем истински.“ – Ани Яковлева, редактор в Българска национална телевизия.